Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) και στο εργοτάξιο του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας.

  • Αρχική
  • Ανακοινώσεις
  • Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) και στο εργοτάξιο του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας.

Το σπουδαίο και πολύτιμο βιομηχανικό αρχείο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) είναι γεγονός. Αποτελεί την κύρια συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Lavrion Technological Cultural Park και αναπόσπαστο τμήμα του υπό διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας. Καλύπτει την περίοδο 1875-1992 και συμπεριλαμβάνει επίσης σημαντικό αρχειακό υλικό των εταιρειών “Hilarion Roux et Cie», «Δάρδεζα», «Μεταλλεία Καψάλου», μεταλλείων της Αντιπάρου, «Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργειών Λαυρίου», «Ergasteria Flottation», «ΠEΝΣΕΛΑΥΡ Α.Ε.», η «Πετροχημικά Α.Ε.», η «SAITA ΕΠΕ».

Στα μη ταξινομημένα έγγραφα περιλαμβάνεται το πλήρες αρχείο της διαδόχου της ΓΕΜΛ εταιρείας με τίτλο «Ελληνική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία Λαυρίου» (ΕΜΜΕΛ) όπως και της μητρικής κρατικής εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων (ΕΛΕΒΜΕ). Σώζονται τέλος κατάστιχα της Φιλαρμονικής «Ευτέρπη» και του Συλλόγου Εργατών και Τεχνιτών Μεταλλωρύχων Λαυρίου. Το αρχειακό υλικό έχει συμπληρωθεί με τις δωρεές της σημαντικής τοπογραφικής συλλογής του Ιωάννη Κατσίκα, της συλλογής των μεταλλείων Σερίφου του Αντώνη Ζ. Φρασκίσκου και το χρησιδάνειο σπάνιων τεκμηρίων που παραχώρησε η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής – ΕΜΕΛ. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων και ταξινομημένων τεκμηρίων ανέρχεται συνολικά σε 1.193 κατάστιχα και εταιρικά βιβλία, 852 νέα αρχειακά κιβώτια με 4.460 φακέλους, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγράφων ξεπερνάει τα 770.000.

Τo έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Θερμά συγχαρητήρια σ΄όλες τις επιστημονικές ομάδες που συνέβαλαν στην ανάδειξη του σπουδαίου αυτού έργου και ιδιαίτερα στον Καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, Καθηγητή ΕΜΠ, Επ. Υπεύθυνο Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου και στον Αντώνη Πλυτά Ηλεκτρολόγο, Μηχ. ΜSc Προστασίας Μνημείων για την εντυπωσιακή συντήρηση και επαναλειτουργία των μηχανημάτων του Μουσείου.