Διεθνής επιστημονική συνάντηση ICOMOS 29-30 Νοεμβρίου 2019

Το ελληνικό ΙCOMOS οργάνωσε στις 29-30 Νοεμβρίου 2019 διεθνή επιστημονική συνάντηση με τίτλο το «To αξιακό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης χώρων και μνημείων εξόρυξης στην αρχαιότητα. Παρούσες χρήσεις, μελλοντικές συνέργειες» σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που ήταν αφιερωμένη στο αγροτικό τοπίο (rural landscape) και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παρουσίαση του θέματος περιελάμβανε στρογγυλές τράπεζες με θεματικές ενότητες που αφορούσαν σε αρχαίους τόπους εξόρυξης σε ολόκληρη της Ελλάδα, στις σύγχρονες θεωρήσεις και χρήσεις τους, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισής τους.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα) και της δεύτερης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.