Ο Κυπριανός αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της «εργατικής κατοικίας» του 19ου αιώνα.Η συνοικία του Κυπριανού θεωρείται, ότι είναι η «πιο αλώβητη από το μπετόν», σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης του Λαυρίου, διότι φαίνεται να διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της φυσιογνωμίας που είχε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Εκείνη την εποχή στην έρημη ως τότε περιοχή της Λαυρεωτικής, κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των εργατών, οι οποίοι θα εργάζονταν στην ιδρυθείσα Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου στη περιοχή του Κυπριανού, η οποία ευρίσκονταν δίπλα στο χώρο των εγκαταστάσεων της εν λόγω εταιρείας.
Σε μια έκταση περίπου 75 στρεμμάτων, 32 συγκροτήματα κατοικιών με 190 διαμερίσματα προσφέρουν στέγη σε περίπου 190 οικογένειες. Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης πάνω στην κεντρική αρτηρία που συνδέει το Λαύριο με την Αθήνα. Για την Ελλάδα , ο Κυπριανός αποτελεί το μοναδικό τέτοιο συγκροτημένο παράδειγμα του 19ου αιώνα, που έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων εμπειριών των άλλων χωρών και παράλληλα ορισμένες προσαρμογές στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Το τριγωνικό άλσος με τους φοίνικες ή όπως έχει επικρατήσει να κληθούν από τους ντόπιους με το όνομα “Περιβολάκια” βρίσκεται στον Κυπριανό και κατέχει εξαιρετικά σημαντική θέση, καθώς γύρω του είναι οργανωμένος πολεοδομικώς, αυτή η σημαντική και ιστορική εργατική τάξη επίλυση. Είναι ένα βασικό σημείο για την πόλη, καθώς υπάρχουν διασταυρώσεις που οδηγούν σε διάφορους ιστορικούς και μη ιστορικούς χώρους της Λαυρεωτικής. Τα Περιβολάκια σκαλίστηκαν και χτίστηκαν από τη Γαλλική εταιρεία των Μεταλλείων του Λαυρίου στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το γενικό σχέδιο της εταιρείας του 1893 περιλαμβάνει τον οικισμό και το άλσος. Ωστόσο, η κατασκευή τους ξεκίνησε αμέσως μετά την ίδρυση της εταιρείας το 1880. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του σημείου είναι η αυστηρή γεωμετρική γλυπτική (τριγωνικό σχήμα), καθώς και η πυκνή βλάστηση των φοινίκων που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα στην περιοχή. Η περιοχή που καταλαμβάνεται από τα “Περιβολάκια” είναι περίπου δώδεκα (12) στρέμματα. Μια χάλκινη προτομή του Κ. Κονοφάγου έχει χτιστεί στην περιοχή του Φοινικοδάσους. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Γ. Καλακάλλα, του οποίου η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994.
.