Σεμινάριο αρχαίας μεταλλευτικής – αρχαιομεταλλουργίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας, το οποίο περιλαμβάνει δύο κύκλους, θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στο κεφάλαιο της αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις μεθόδους της αρχαίας μεταλλουργίας, με παραδείγματα από το Λαύριο, τη Σίφνο, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Παλαιά Καβάλα, την Εύβοια, καθώς και από την Timna στο Ισραήλ, τη Faynan στην Ιορδανία και την ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Θα αναλυθούν οι μέθοδοι εξόρυξης του μεταλλεύματος, οι τεχνικές εξαερισμού, ο φωτισμός και τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, καθώς και οι τεχνικές καθαρισμού του εξορυχθέντος υλικού και οι τρόποι εκκαμίνευσής του. Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 120 €. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις που διαρκούν 90 λεπτά και τη μονοήμερη άσκηση υπαίθρου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, σε φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που πραγματεύεται. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή οι παρουσιάσεις του θεωρητικού κύκλου και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο διδάκτωρ Γεωλογίας École Normale Supérieure Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στον πρακτικό κύκλο είναι τα 25 άτομα λόγω τήρησης των μέτρων κατά της COVID-19. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Ώρα έναρξης θεωρητικών εισηγήσεων 20:00 – Διάρκεια 90’

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020: Εισαγωγή στην αρχαία Μεταλλευτική-Αρχαιομεταλλουργία

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020: Αρχαία Μεταλλεία Χαλκού. Μεταλλουργία και κράματα χαλκού

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020: Αρχαία μεταλλευτική αργύρου και μολύβδου. Τεχνικές κυπέλλωσης

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020: Αρχαία μεταλλεία χρυσού. Μεταλλουργία χρυσού

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020: Περιοχές απόληψης και μεταλλουργία σιδήρου

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020: Παραδείγματα ερευνών σε αρχαία μεταλλεία και μεταλλουργικές θέσεις από Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Αίγυπτο

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020: Άσκηση Υπαίθρου στο αρχαίο Λαύριο